News

Hoe zit het nou met VAG trekhaken? Posted on 4 May 22:09

VAG trekhaken monteren

Rondom de montage en dan met name het coderen van VAG trekhaken is veel rumoer in de automotive markt. In de montage handleidingen wordt de monteur die de trekhaak monteert naar de dealer gestuurd. Echter deze kan bij de modeljaren vanaf 2015 de codering niet meer voor elkaar krijgen. Hoe komt dat nou?

Praktisch voorbeeld

Laten we beginnen met een voorbeeld. Op het Audiforum kunnen we lezen dat het coderen van een Westfalia kabelset op een Audi Q3 niet wil lukken via de SVM code die bij de dealer bekend is. In het forum lezen we dat tijdens het online coderen met ODIS, het officiele VAG diagnose systeem, een foutmelding wordt gegenereerd. 

"Resultaat: er is the controleren hardware aangetroffen! In het softwareversiemanagement is herkend dat de volgende regelapparaten voor deze wagen ongeldig zijn!

Controleren of voor de regelapparaten SVM-codes bestaan, zo ja het betreffende testprogramma uitvoeren (SVM-ingave code).
Informatie over SVM-codes staat in het bestelsysteem/ETKA, Technische productinformatie (TPI), instructies voor naderhand inbouwen, terugroepacties enz.
Indien noodzakelijk hier het voor deze wagen geldige regelapparaat bestellen.
69-aanhangerfunctie."

VAG trekhaak coderen

VAG trekhaak coderen ODIS

Service42

Oftewel, de server in Duitsland waarop alle coderingen staan vastgelegd, Service42, herkent dat een aftermarket kabelset is gemonteerd. Immers het trekhaakregelapparaat is niet geldig voor de wagen. Gevolg is dat de online codering met ODIS wordt afgebroken. De aanpassing van de wagenkaart kan nu ook niet worden uitgevoerd. Met andere woorden: coderen met ODIS, inclusief wagenkaart aanpassing, is alleen mogelijk wanneer een kostbare originele trekhaak-set met geldig activatiedocument wordt aangeschaft. Daar komt nog eens bovenop dat VAG voor veel modellen alleen een perperdure elektrische wegklapbare trekhaak levert. 

 Toch een aftermarket trekhaak-set monteren

Kortom, kun je nog een after-market trekhaak-set op een VAG monteren? Duidelijk is dus dat coderen zonder activatiedocument niet meer mogelijk is. Dit geldt sowieso voor de MQB modellen en bijvoorbeeld de nieuwe Audi A4 die op het MLB platform gebouwd wordt. Een activatiedocument wordt alleen verstrekt bij een originele trekhaak-set. 

VAG trekhaak coderen

Slecht nieuws dus voor de aftermarket? Diagnosetools zoals bijvoorbeeld VCDS kunnen soms de coderingen nog uitvoeren. Echter de monteur moet dan een grondige kennis hebben van de juiste codering en parametrisatie van de verschillende regeleenheden. Komt nog bij dat voor veel nieuwe modellen nog bitter weinig coderingsinformatie beschikbaar is. Universele diagnose apparaten zoals bijvoorbeeld de Autocom, Bosch KTS of Hella Gutmann zijn over het algemeen niet geschikt voor het coderen van trekhaken. Dit omdat ze regeleenheden zoals de Lane Assist en de achteruitrijcamera niet mee coderen en daardoor dus foutcodes in het voertuig ontstaan. 

Jifeline biedt hier een uitweg. Met de Jifeline interface kunnen aftermarket kabelsets van bijvoorbeeld Brink, ECS en Jager Automotive gecodeerd worden. Op de website van Jifeline is een overzicht te vinden van de ondersteunde VAG modellen.