News

Toegang tot digitale onderhoudsboekjes Posted on 5 Jan 17:48

Aan de slag met DSR

Bovag heeft op het Jaarcongres van 2019 garagebedrijven opgeroepen aan de slag te gaan met digitale onderhoudsboekjes. De brancheorganisatie vindt het tijd voor actie. Samen met AMT worden autobedrijven aangemoedigd snel te starten met het bijwerken van de digitale onderhoudsboekjes na uitgevoerd onderhoud in een onafhankelijke werkplaats. 

Bij 2ndBit houden we ons al bijna 15 jaar met digitale onderhoudsboekjes bezig. We hebben handleidingen voor autobedrijven samengesteld, die hen helpen accounts voor de officiële digitale ondehroudsboekjes aan te maken. 

Wil je meer weten over digitale onderhoudsboekjes, lees dan verder in het online AMT pass-thru magazine

 


Frank Bouman over digitale onderhoudsboekjes in de DCDW podcast Posted on 22 Oct 20:13

Het papieren onderhoudsboekje verdwijnt uit het dashboardkastje

Luister de podcast van DCDW waarin Frank Bouman aan Paul de Vries uitleg geeft over de digitale onderhoudsboekjes. 


Het BMW digitaal onderhoudsboekje Posted on 5 Jul 07:30

Bij BMW zijn de digitale onderhoudsboekjes niet meer weg te denken. Het concern maakt al geruime tijd gebruik van een digitaal onderhoudsboekje. Hierin wordt het onderhoud geregistreerd. Iedereen die toegang heeft tot het BMW aftersalesportaal kan vervolgens zo'n digitaal onderhoudsboekje raadplegen en na uitgevoerde service-werkzaamheden bijwerken.

Stap voor stap handleidingen

Al het uitgevoerde onderhoud centraal geregistreerd in het BMW digitaal onderhoudsboekje.

Bekijk welke service items zijn uitgevoerd bij een onderhoudsbeurt.

Ga ook aan de slag in de werkplaats van uw autobedrijf met de digitale onderhoudsboekjes van BMW.

Digitaal onderhoudsboekje in de auto wegschrijven. Lees hier verder.

 


Advies van WESP Posted on 2 Jul 21:26

Op de Mijngrossier website lezen we een artikel met een goede en professionele tip voor autobedrijven. Ga aan de slag met digitale onderhoudsboekjes. Ze zijn er al vanaf 2007. Als uw werkplaats nu nog niks met het raadplegen en bijwerken van digitale onderhoudsboekjes doet, dan is nu het moment om van start te gaan.

Het digitale onderhoudsboekje is bezig met een snelle opmars. “Veruit de meeste universele autobedrijven zijn er echter nog niet op voorbereid”, aldus WESP-directeur Onno Kuiper. “Het wordt hoog tijd om actie te ondernemen. Elk garagebedrijf moet met het hedendaagse onderhoudsboekje overweg kunnen!”

Lees hier het hele artikel.


Toegang digitaal onderhoud voor deelnemers 100% onderhouden Posted on 27 Jun 09:30

Stichting 100% onderhouden en 2ndBit werken vanaf 1 juli samen, waardoor deelnemers van 100% onderhouden toegang krijgen tot de unieke handleidingen van 2ndBit. Daarmee is voor auto- en dealerbedrijven het raadplegen van digitale onderhoudsregisters van de meeste merken kinderlijk eenvoudig.

 

Mazda en Mercedes-Benz waren de eerste autofabrikanten die overstapten naar een digitaal register, inmiddels hebben vrijwel alle merken een centraal systeem. Dat heeft voordelen. De onderhoudsdata vanuit heel Europa is via dezelfde route te raadplegen en dat is belangrijk om de historie van de auto te achterhalen.

 

Toch zijn er niet alleen voordelen aan centrale systemen. De toegankelijkheid is vaak een probleem en het is minder laagdrempelig dan een onderhoudsboekje. Voor de voertuigeigenaar is de data niet meer zondermeer binnen handbereik. Hij of zij zal hiervoor het autobedrijf moeten vragen om een uitdraai te maken. Autobedrijven (zowel dealer als universeel) kunnen toegang vragen via de importeur van het betreffende merk. Echter, ook dit is overal anders geregeld en juist daarom heeft 2ndBit hier handleidingen van gemaakt. Deze handleidingen worden continue up to date gehouden en zijn vanaf nu gratis beschikbaar voor alle deelnemers van 100% onderhouden.

 

Voor 100% onderhouden staat transparantie voorop. De centraal opgeslagen onderhoudsdata is betrouwbaar en van groot belang. Deze informatie kan de doorslag geven of een auto al dan niet volledig onderhouden is. Autokopers vinden dit belangrijk en hebben meer geld over voor een aantoonbaar 100% onderhouden auto.

 

Frank Bouman, eigenaar van 2ndBit vult aan en ziet vooral voordelen: Autobedrijven gebruiken de online onderhoudshistorie ook als inkooptool op veilingsites. Is de historie compleet gevuld dan kun je gerust op afstand meebieden. De auto en het verhaal kloppen en je kunt een keurmerk aan die auto toekennen. Ook voor importauto’s is dit een uitkomst.

 

Anton Pluim, directeur van stichting 100% onderhouden is blij met de samenwerking. De consument heeft baat bij transparante informatie over zijn eigen auto en de auto die hij of zij overweegt te kopen. De onderhoudsdata is voor hem of haar niet direct te raadplegen, maar wordt nu dat gaat alleen via het officiele autobedrijf. De samenwerking met 2ndBit helpt deelnemers van 100% onderhouden om een beter oordeel te kunnen vormen en hun klant beter te informeren.

 

Ontvang meer informatie over digitale onderhoudsboekjes.

 

 


2ndBit DSR portal (OE) gelanceerd Posted on 22 Jun 14:52

Het 2ndBit DSR portal (OE) is een website met daarop de snelkoppelingen naar de DSR websites van verschillende autofabrikanten. Dit portaal is beschikbaar binnen de downloads van de 2ndBit DSR bulk.


Onderhoudslabel bij occasion Posted on 18 May 13:59

Occasion onderhoudshistorie

Kopers van gebruikte auto's, occasions, zijn op zoek naar zekerheid. Een van de zekerheden die ze zoeken is een betrouwbare onderhoudshistorie. Maak gebruik van de mogelijkheden van de digitale onderhoudsboekjes. 

100procent

Officieel digitaal onderhoudsboekje

Met behulp van onze handleidingen heeft u snel toegang tot de officiële digitale onderhoudsboekjes van een groot aantal autofabrikanten. Pak deze kans en verkoop uw occasions gemakkelijker. 


DSR.help online Posted on 26 Jan 08:43

DSR.help online

Alle handleidingen voor het registreren van service en onderhoud in het officiële digitale onderhoudsboekje van de autofabrikant op één plaats verzameld. Dat is de website www.dsr.help. Een gemakkelijk te onthouden URL, zet deze vandaag nog tussen uw favorieten.


BMW onderhoudshistorie bijwerken in de auto Posted on 23 Aug 12:27

BMW onderhoudshistorie bijwerken in de auto

Nadat onderhoud is uitgevoerd aan een BMW dient het digitaal onderhoudsboekje bijgewerkt te worden. Waar en hoe u dat kunt doen leggen we uit in onze BMW DSR handleiding.

Vanaf de BMW 1er F20 (09/2011) is het mogelijk om de onderhoudshistorie in de auto te schrijven. De bestuurder van de auto kan dan via het infotainment systeem het uitgevoerde onderhoud raadplegen.

100% Onderhouden

Dat er veel aandacht is voor goed onderhouden auto's is logisch, immers een goed onderhouden auto is voor de occasion(ver)koper interessant. Neem bijvoorbeeld het weblabel 100% Onderhouden. Hier wordt de consument ingelicht over de digitale onderhoudsboekjes.

Kies nu voor professionaliteit en vul het digitale onderhoudsboekje van een BMW in en werk aansluitend de onderhoudshistorie in de auto op de juiste manier bij. Download onze BMW DSR handleiding vandaag nog.Hoe zit het nou met VAG trekhaken? Posted on 4 May 22:09

VAG trekhaken monteren

Rondom de montage en dan met name het coderen van VAG trekhaken is veel rumoer in de automotive markt. In de montage handleidingen wordt de monteur die de trekhaak monteert naar de dealer gestuurd. Echter deze kan bij de modeljaren vanaf 2015 de codering niet meer voor elkaar krijgen. Hoe komt dat nou?

Praktisch voorbeeld

Laten we beginnen met een voorbeeld. Op het Audiforum kunnen we lezen dat het coderen van een Westfalia kabelset op een Audi Q3 niet wil lukken via de SVM code die bij de dealer bekend is. In het forum lezen we dat tijdens het online coderen met ODIS, het officiele VAG diagnose systeem, een foutmelding wordt gegenereerd. 

"Resultaat: er is the controleren hardware aangetroffen! In het softwareversiemanagement is herkend dat de volgende regelapparaten voor deze wagen ongeldig zijn!

Controleren of voor de regelapparaten SVM-codes bestaan, zo ja het betreffende testprogramma uitvoeren (SVM-ingave code).
Informatie over SVM-codes staat in het bestelsysteem/ETKA, Technische productinformatie (TPI), instructies voor naderhand inbouwen, terugroepacties enz.
Indien noodzakelijk hier het voor deze wagen geldige regelapparaat bestellen.
69-aanhangerfunctie."

VAG trekhaak coderen

VAG trekhaak coderen ODIS

Service42

Oftewel, de server in Duitsland waarop alle coderingen staan vastgelegd, Service42, herkent dat een aftermarket kabelset is gemonteerd. Immers het trekhaakregelapparaat is niet geldig voor de wagen. Gevolg is dat de online codering met ODIS wordt afgebroken. De aanpassing van de wagenkaart kan nu ook niet worden uitgevoerd. Met andere woorden: coderen met ODIS, inclusief wagenkaart aanpassing, is alleen mogelijk wanneer een kostbare originele trekhaak-set met geldig activatiedocument wordt aangeschaft. Daar komt nog eens bovenop dat VAG voor veel modellen alleen een perperdure elektrische wegklapbare trekhaak levert. 

 Toch een aftermarket trekhaak-set monteren

Kortom, kun je nog een after-market trekhaak-set op een VAG monteren? Duidelijk is dus dat coderen zonder activatiedocument niet meer mogelijk is. Dit geldt sowieso voor de MQB modellen en bijvoorbeeld de nieuwe Audi A4 die op het MLB platform gebouwd wordt. Een activatiedocument wordt alleen verstrekt bij een originele trekhaak-set. 

VAG trekhaak coderen

Slecht nieuws dus voor de aftermarket? Diagnosetools zoals bijvoorbeeld VCDS kunnen soms de coderingen nog uitvoeren. Echter de monteur moet dan een grondige kennis hebben van de juiste codering en parametrisatie van de verschillende regeleenheden. Komt nog bij dat voor veel nieuwe modellen nog bitter weinig coderingsinformatie beschikbaar is. Universele diagnose apparaten zoals bijvoorbeeld de Autocom, Bosch KTS of Hella Gutmann zijn over het algemeen niet geschikt voor het coderen van trekhaken. Dit omdat ze regeleenheden zoals de Lane Assist en de achteruitrijcamera niet mee coderen en daardoor dus foutcodes in het voertuig ontstaan. 

Jifeline biedt hier een uitweg. Met de Jifeline interface kunnen aftermarket kabelsets van bijvoorbeeld Brink, ECS en Jager Automotive gecodeerd worden. Op de website van Jifeline is een overzicht te vinden van de ondersteunde VAG modellen.